Oranjeplein wordt Marga Mincoplein

Joop VaaneUncategorized

Het Oranjeplein, kruispunt van 3 Bredase wijken, is een niet erg tot de verbeelding sprekende plek: grijs en saai aan de bovenkant en de stoet van voorbijtrekkende auto’s onder het viaduct draagt ook bepaald niet bij aan de feestvreugde.

Maar het plein krijgt een nieuw gezicht!

Al jaren is een werkgroep van betrokken burgers uit het Ginneken, Zandberg-Oost en Zandberg-West in gesprek met de gemeente Breda over de herinrichting van het plein. Inmiddels ligt er een concreet plan en heeft de gemeente Breda ruimte gemaakt op de begroting om dat plan daadwerkelijk uit te voeren. 

Het plein krijgt ook een nieuwe naam: Marga Mincoplein. Het is een hommage aan de schrijfster, die in 1920 als Sarah Menco in de Prins Hendrikstraat geboren werd en beroemd werd met werken als ‘Het Bittere Kruid’, ‘De Val’ en ‘Nagelaten dagen”.  In 2019 ontving zij voor haar gehele oeuvre de prestigieuze P.C. Hooftprijs.

De herinrichting en vergroening van het plein, waarvan de uitvoering in 2022 was gepland, zal door vertraging bij diverse andere gemeentelijke projecten, in 2023 plaatsvinden. Onderdeel van de herinrichting is, mede dankzij diverse subsidies, de plaatsing van een licht-kunstwerk van kunstenares Tamar Frank.  

Het herinrichtingsplan is te vinden op de gemeentelijke website:  www.planbreda.nl/plannen/herinrichting Oranjeplein.

Coördinatie werkgroep Oranjeplein: Michiel Crince (Ginneken), m.crince@planet.nl

Vanuit Zandberg-Oost neemt Erna van Olphen (voormalig lid van de Wijkraad Zandberg-Oost) actief deel aan de werkgroep.

Contactgegevens Erna: van.olphen@casema.nl